Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodką

Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Składniki:

bułka tarta , 4 dag

smalec, 1 dag

woda, 0.5 szkl.

mąka , 16 dag

jajka, 1 szt.

mleko, 0.5 szkl.

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 4 dag

tłuszcz, 4 dag

kapusta, 75 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: kapustę opłukać, oczyścić, ugotować, odcisnąć w czystym płótnie. Cebulę drobno pokrajać, przysmażyć z tłuszczem. Kapustę zemleć, wymieszać z cebulą, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 grubszych naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć 2 boki naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć w jaju i bułce, smażyć rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć bez panierowania).