Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Paszteciki w naleśnikach z kapustą słodkąPodawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym. |
bułka tarta , 4 dag
smalec, 1 dag
woda, 0.5 szkl.
mąka , 16 dag
jajka, 1 szt.
mleko, 0.5 szkl.
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cebula, 4 dag
tłuszcz, 4 dag
kapusta, 75 dag
Sporządzić nadzienie: kapustę opłukać, oczyścić, ugotować, odcisnąć w czystym płótnie. Cebulę drobno pokrajać, przysmażyć z tłuszczem. Kapustę zemleć, wymieszać z cebulą, dodać sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Sporządzić ciasto na naleśniki bez piany, usmażyć 15 grubszych naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć 2 boki naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć w jaju i bułce, smażyć rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć bez panierowania).