Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Paszteciki w naleśnikach z kaszą gryczanąPodawać na gorąco z sosem grzybowym. |
bułka tarta , 4 dag
smalec, 1 dag
mąka , 15 dag
mleko, 0.5 szkl.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 3 szt.
cebula, 3 dag
tłuszcz, 3 dag
wywar, 30 dag
kasza gryczana , 15 dag
suszony grzyb, 2 dag
Sporządzić nadzienie: grzyby opłukać, ugotować, wywar odcedzić, grzyby posiekać. Kaszę gryczaną ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Ugotować jaja na twardo, obrać, pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać sypką kaszę z cebulą, posiekanymi grzybami, jajami, dodać pieprz i sól do smaku. Sporządzić ciasto naleśnikowe bez piany, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć boki każdego naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć kolejno w jaju, bułce, smażyć na patelni rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć nie panierowania).