Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Paszteciki w naleśnikach z kaszą gryczaną

Podawać na gorąco z sosem grzybowym.

Składniki:

bułka tarta , 4 dag

smalec, 1 dag

mąka , 15 dag

mleko, 0.5 szkl.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 3 szt.

cebula, 3 dag

tłuszcz, 3 dag

wywar, 30 dag

kasza gryczana , 15 dag

suszony grzyb, 2 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: grzyby opłukać, ugotować, wywar odcedzić, grzyby posiekać. Kaszę gryczaną ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Ugotować jaja na twardo, obrać, pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać sypką kaszę z cebulą, posiekanymi grzybami, jajami, dodać pieprz i sól do smaku. Sporządzić ciasto naleśnikowe bez piany, usmażyć 15 naleśników. Naleśniki smarować nadzieniem, zawinąć boki każdego naleśnika ku środkowi, zwijać wałeczki równej długości. Wałeczki zanurzyć kolejno w jaju, bułce, smażyć na patelni rumieniąc ze wszystkich stron (lub smażyć nie panierowania).