Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Naleśniki z seremPodawać posypane cukrem z wanilią. |
cukier waniliowy, 1 szczypta
skórka cytrynowa, 1 szt.
cukier, 1 szczypta
śmietana, 3 łyżk.
ser biały, 35 dag
białka, 4 szt.
sól, 1 szt.
woda, 0.5 szkl.
mąka , 16 dag
mleko, 1 szkl.
żółtka, 4 szt.
Sporządzić nadzienie: smaczny, wilgotny ser rozetrzeć, dodać jajo z cukrem i skórką, jeżeli potrzeba, rozrzedzić śmietaną; można też nadzienie z sera sporządzić tylko z gęstą, młodą śmietaną dodając jej tyle, aby ser dał się łatwo rozsmarować. Sporządzić ciasto naleśnikowe z pianą, usmażyć 15 naleśników. Nadzieniem z sera smarować naleśniki; składać w chusteczkę; ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić masłem i zagrzać w piekarniku (nie zapiekać).