Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Naleśniki z serem

Podawać posypane cukrem z wanilią.

Składniki:

cukier waniliowy, 1 szczypta

skórka cytrynowa, 1 szt.

cukier, 1 szczypta

śmietana, 3 łyżk.

ser biały, 35 dag

białka, 4 szt.

sól, 1 szt.

woda, 0.5 szkl.

mąka , 16 dag

mleko, 1 szkl.

żółtka, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: smaczny, wilgotny ser rozetrzeć, dodać jajo z cukrem i skórką, jeżeli potrzeba, rozrzedzić śmietaną; można też nadzienie z sera sporządzić tylko z gęstą, młodą śmietaną dodając jej tyle, aby ser dał się łatwo rozsmarować. Sporządzić ciasto naleśnikowe z pianą, usmażyć 15 naleśników. Nadzieniem z sera smarować naleśniki; składać w chusteczkę; ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić masłem i zagrzać w piekarniku (nie za­piekać).