Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Śledzie, marynowane w sosie z mleczka

Przystawka dobra na każda imprezę

Składniki:

śledź, 5 szt.

ocet, 1 łyżk.

liść bobkowy, 2 szt.

ziele angielskie, 2 szt.

cebula, 10 dag

cukier, 2 dag

korniszon, 5 szt.

marchew, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć na kilka godzin, często zlewając wodę; po wymoczeniu sprawić je i odfiletować. Przygotować zaprawę: a) do octu dodać wodę, angielskie ziele, liść bob­kowy, krążki cebuli i marchewki, zagotować kilka razy;b) mleczko przetrzeć przez sito, połączyć z przestudzoną zaprawą, dodać cukier do smaku. Połówki śledzi zwijać w rulony, do środka włożyć cebulę z zaprawy, kra­janą marchewkę, kawałek korniszona. Rulony przytrzymać końcami nadłamanych wykałaczek. Układać w słoju jeden koło drugiego.Śledzie zalać przygotowaną zaprawą, powierzchnię nakryć listkami bob­kowymi. Słój przykryć papierem pergaminowym, przechowywać w zimnym miejscu kilka dni. Podawać na prostokątnym półmisku z chlebem lub ziemniakami pieczo­nymi.