Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Śledź z cebulą i olejemOliwę ze śledzi można użyć do majonezu lub do sałatki. |
Na Boze Narodzenie
śledź, 5 szt.
musztarda, 5 dag
olej, 10 dag
liść bobkowy, 3 szt.
Każdy filet ze śledzia posmarować musztardą, zwinąć w rulon, układać w słoiku jeden obok drugiego. Śledzie zalać olejem tak, by je nakrył, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi. Słoik zakryć papierem pergaminowym i przechowywać w zimnym miejscu. Po kilku dniach podawać na szklanej salaterce, do każdego kawałka wbić wykałaczkę. Jeżeli filety są szerokie, przekrajać je ostrym nożem na pół. Przybrać korniszonami, marchwią z octu. i krążkami cebuli. Śledzie w oliwie można przechowywać w zimnie przez czas dłuższy.