Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Śledź z cebulą i olejem

Oliwę ze śledzi można użyć do majonezu lub do sałatki.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

śledź, 5 szt.

musztarda, 5 dag

olej, 10 dag

liść bobkowy, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Każdy filet ze śledzia posmarować musztardą, zwinąć w rulon, układać w słoiku jeden obok drugiego. Śledzie zalać olejem tak, by je nakrył, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi. Słoik zakryć papierem pergaminowym i przechowywać w zimnym miejscu. Po kilku dniach podawać na szklanej salaterce, do każdego kawałka wbić wykałaczkę. Jeżeli filety są szerokie, przekrajać je ostrym nożem na pół. Przybrać korniszonami, marchwią z octu. i krążkami cebuli. Śledzie w oliwie można przechowywać w zimnie przez czas dłuższy.