Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Korki śledzioweKażdą porcję można oblać łyżką gęstego majonezu. |
sos majonezowy, 0.4 l
cebula, 2 szt.
jajka, 2 szt.
pomidor, 3 szt.
ogórek , 2 szt.
śledź, 2.5 szt.
Każdy filet ze śledzia przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę fileta zwinąć ciasno Ty rulon (z jednego śledzia powistaną 4 zrulowane korki). Jaja ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, ostrym nożem pokrajać na 12 krążków (każde jajo na 6 kawałków). Ogórek lub pomidory i cebulę też pokrajać na 12 krążków. Na szklanej, prostokątnej salaterce układać korki śledziowe: na krążek ogórka położyć krążek cebuli i na to stojąco korek ze śledzia; przybrać go krążkiem jaja.