Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Jaja w sosie chrzanowymPółmisek przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem z liścia kapusty |
na Wielkanoc
cukier, 1 szt.
sól, 1 dag
ocet, 1 dag
korzeń chrzanu, 4 łyżk.
śmietana, 20 szczypta
jajka, 5 szczypta
Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól, ocet i cukier do smaku (sos ma być słodkawo-kwaśny i ostry). Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco lub stojąco, ostrym zakończeniem ku górze (aby jaja pewniestały, ściąć nieco białka z tępego końca jaja). Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem lub porami.