Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Jaja w sosie chrzanowym

Półmisek przy­brać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem z liścia kapusty

na Wielkanoc

Składniki:

cukier, 1 szt.

sól, 1 dag

ocet, 1 dag

korzeń chrzanu, 4 łyżk.

śmietana, 20 szczypta

jajka, 5 szczypta

Sposób przygotowania:

Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól, ocet i cukier do smaku (sos ma być słodkawo-kwaśny i ostry). Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco lub stojąco, ostrym zakończeniem ku górze (aby jaja pewniestały, ściąć nieco białka z tępego końca jaja). Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem lub porami.