Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Krew smażona

Coś dla Drakuli

Składniki:

krew wieprzowa, 0.75 l

cebula, 2 szt.

tłuszcz, 5 l

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Krew zebrać do naczynia, natychmiast dodać do niej sól, starannie rozmą­cić mątewką, wynieść do chłodnego miejsca. Cebulę pokrajać, włożyć na roztopiony tłuszcz, lekko podsmażyć. Do cebuli z tłuszczem wlać krew i ściąć ją, powoli podgrzewając i mie­szając.Dodać do masy pieprzu do smaku.Podawać natychmiast po usmażeniu, okładając tą gorącą masą kromki chleba.Masę należy szybko zużywać, gdyż prędko ulega zepsuciu.