Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Masa odżywcza z wątroby

Wątrobę dobrze obrać z błon i żył

Składniki:

śledź, 0.5 szt.

musztarda, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

szczypiorek, 3 łyżk.

żółtka, 1 szt.

wątróbka cielęca, 20 dag

Sposób przygotowania:

Wątrobędrobniutko posiekać nierdzewnym nożem, przetrzeć przez sito. Śledzia sprawić, posiekać.Szczypiorek lub cebulę drobno posiekać. Rozetrzeć wątrobę ze śledziem i cebulą, dodać żółtko, sól, pieprz do smaku. Kromki chleba posmarować masłem i nałożyć masą. Po wierzchu grubo posypać szczypiorkiem (dla zamaskowania zabarwienia).