Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Knedle ziemniaczane nadziewane cebulą

Wy­dać zaraz po ugotowaniu.

Składniki:

tłuszcz, 6 dag

cebula, 6 dag

bułka tarta , 6 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

białka, 1 szt.

ugotowane ziemniaki, 50 dag

mąka , 20 dag

masło, 4 dag

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: cebulę udusić z tłuszczem, dosypać bułkę tartą, lekko zrumienić, dodać sól, pieprz i białko, wymieszać. Sporządzić ciasto, dodać posiekaną drobno pietruszkę, ukształtować z niego wałek, pokrajać na równe kawałki. Z kawałków ciasta ukształtować w ręku placuszki, nałożyć nadzienie, zlepić w ręku, nadać knedlom kształt kulisty, ugotować, polać słoniną.