Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Knedle ziemniaczane nadziewane cebuląWydać zaraz po ugotowaniu. |
tłuszcz, 6 dag
cebula, 6 dag
bułka tarta , 6 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
białka, 1 szt.
ugotowane ziemniaki, 50 dag
mąka , 20 dag
masło, 4 dag
natka pietruszki, 1 szt.
Sporządzić nadzienie: cebulę udusić z tłuszczem, dosypać bułkę tartą, lekko zrumienić, dodać sól, pieprz i białko, wymieszać. Sporządzić ciasto, dodać posiekaną drobno pietruszkę, ukształtować z niego wałek, pokrajać na równe kawałki. Z kawałków ciasta ukształtować w ręku placuszki, nałożyć nadzienie, zlepić w ręku, nadać knedlom kształt kulisty, ugotować, polać słoniną.