Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Medaliony z kiełbasy lub szynka w cieście

Parówki zanurzać w cieście nie kra­jąc ich.

Składniki:

tłuszcz, 6 dag

woda, 0.5 szkl.

sól, 1 szczypta

białka, 1 szt.

kiełbasa, 20 dag

mąka , 12 dag

olej, 2 dag

żółtka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto: do mąki wlać wodę, dodać 1 żółtko, sól, rozmieszać starannie, dodać oliwę i pianę z białka; ciasto ma być gęstawe, aby nie spłynęło z kiełbasy. Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokrajać grube krążki, krążki wbić na widelec, zanurzyć w cieście i wkładać na silnie rozgrzany tłuszcz, smażąc z obydwóch stron na kolor złoty tak jak racuchy. Podawać na prostokątnym półmisku, wyłożonym bibułkową serwetką, przybrane zieleniną i cząstkami cytryny lub pomidorów. W ten sam. sposób można podawać także parówki w cieście jako gorącą zakąskę lub jako dodatek do barszczu.