Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Medaliony z kiełbasy lub szynka w cieścieParówki zanurzać w cieście nie krając ich. |
tłuszcz, 6 dag
woda, 0.5 szkl.
sól, 1 szczypta
białka, 1 szt.
kiełbasa, 20 dag
mąka , 12 dag
olej, 2 dag
żółtka, 1 szt.
Przygotować ciasto: do mąki wlać wodę, dodać 1 żółtko, sól, rozmieszać starannie, dodać oliwę i pianę z białka; ciasto ma być gęstawe, aby nie spłynęło z kiełbasy. Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokrajać grube krążki, krążki wbić na widelec, zanurzyć w cieście i wkładać na silnie rozgrzany tłuszcz, smażąc z obydwóch stron na kolor złoty tak jak racuchy. Podawać na prostokątnym półmisku, wyłożonym bibułkową serwetką, przybrane zieleniną i cząstkami cytryny lub pomidorów. W ten sam. sposób można podawać także parówki w cieście jako gorącą zakąskę lub jako dodatek do barszczu.