Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Uszka z rybą lub mięsemPodawać do barszczu, zupy rybnej, rosołu rybnego. |
Na Boze Narodzenie
woda, 2 łyżk.
jajka, 1.5 szt.
mąka , 20 dag
bułka tarta , 1 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
tłuszcz, 2 dag
cebula, 2 dag
ryba, 2 szt.
Sporządzić nadzienie posiekać drobno. Cebulę pokrajać, lekko rumienić z tłustej mięso wymierać. Nastawić osoloną wodę do ugotowania. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.