Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Uszka z rybą lub mięsem

Podawać do barszczu, zupy rybnej, rosołu rybnego.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

woda, 2 łyżk.

jajka, 1.5 szt.

mąka , 20 dag

bułka tarta , 1 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

tłuszcz, 2 dag

cebula, 2 dag

ryba, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie posiekać drobno. Cebulę pokrajać, lekko rumienić z tłustej mięso wymierać. Nastawić osoloną wodę do ugotowania. Sporządzić ciasto, cienko wywałkować, pokrajać na kwadratowe kawałki (3 cm X 3 cm). Na kwadraciki nakładać nadzienie, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać gorącą wodą.