Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierogi ruskie

Podawać z dużą ilością masła.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

ziemniak, 1 kg

sól, 1 szczypta

ser biały, 25 dag

tłuszcz, 4 dag

cebula, 4 dag

mąka , 50 dag

jajka, 1 szt.

masło, 4 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić, nadzienie: opłukać, obrać, ugotować ziemniaki (lub ugotować w mundurkach, obrać), zemleć wraz z serem. Cebule, lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie roz­sypuje się, dodać trochę wody. Nastawić wodę z solą do ugotowania piero­gów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz wydawać.