Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierogi ruskiePodawać z dużą ilością masła. |
Na Boze Narodzenie
ziemniak, 1 kg
sól, 1 szczypta
ser biały, 25 dag
tłuszcz, 4 dag
cebula, 4 dag
mąka , 50 dag
jajka, 1 szt.
masło, 4 dag
Sporządzić, nadzienie: opłukać, obrać, ugotować ziemniaki (lub ugotować w mundurkach, obrać), zemleć wraz z serem. Cebule, lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się, dodać trochę wody. Nastawić wodę z solą do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz wydawać.