Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierogi z mięsemPrzed podaniem proponuje polać słoniną ze skwarkami lub masłem. |
mięso gotowane, 30 dag
czerstwa bułka, 1 szt.
cebula, 2 dag
tłuszcz, 3 dag
pieprz, 1 szczypta
mąka , 50 dag
jajka, 1 szt.
woda, 0.75 szkl.
słonina, 5 dag
Sporządzić nadzienie: mięso opłukać, ugotować do miękkości. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić. Ugotowane mięso zemleć z odciśniętą bułką, wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz; nadzienie ma być pulchne, jeżeli jest zbite, rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi , ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek.