Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierogi z mięsem

Przed podaniem proponuje polać słoniną ze skwarkami lub ma­słem.

Składniki:

mięso gotowane, 30 dag

czerstwa bułka, 1 szt.

cebula, 2 dag

tłuszcz, 3 dag

pieprz, 1 szczypta

mąka , 50 dag

jajka, 1 szt.

woda, 0.75 szkl.

słonina, 5 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: mięso opłukać, ugotować do miękkości. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić. Ugotowane mięso zemleć z odciśniętą bułką, wymieszać ze zrumienioną ce­bulą, dodać sól i pieprz; nadzienie ma być pulchne, jeżeli jest zbite, roz­rzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi , ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek.