Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Zupa z malin lub jeżyn

W ten sposób sporządza się zupy z cierpkimi pestkami

Składniki:

malina, 20 dag

czarna jeżyna, 20 dag

śmietana, 20 dag

mąka , 3 dag

cukier, 15 dag

woda, 1.5 l

Sposób przygotowania:

Zagotować odmierzoną ilość wody (1.5 litra), śmietanę wymieszać z mąką wlać do wrzącej wody, zagotować i od­stawić. Maliny lub jeżyny opłukać natryskując wodą (przez sitko), osaczyć, prze­trzeć. Przecier wlać zaraz do wody podprawionej śmietaną, dodać cukru do smaku. Zupę podawać gorącą lub zimną (wtedy studzić ją szybko w zimnej wo­dzie, pod przykryciem). Podawać z grzankami w kromkach, kruchymi paluszkami, biszkopta­mi itp.