Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Zupa ze śliwek suszonychWzbogacona pasteryzowaną czarną porzeczką |
suszone śliwki, 20 dag
śmietana, 20 dag
mąka , 3 dag
przecier porzeczkowy, 6 dag
bez cukierniczy, 25 dag
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
Śliwki umyć w, ciepłej wodzie i namoczyć na kilka godzin w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy śliwki napęcznieją, wlać je wraz z wodą, w której moczyły się, do wrzącej wody odmierzonej na zupę, chwilę gotować i przetrzeć przelewając wywarem. Śmietankę wymieszać z mąką, wlać do wrzącego wywaru, zagotować. Przed wydaniem wymieszać z porzeczkami, posłodzić do smaku (dodać surową skórkę cytrynowca). Jest to zupa zimowa, podawać ją więc gorącą (zaraz po ugotowaniu) z grzankami, makaronem, sypkim ryżem itp.