Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierogi z kapustą kiszoną

Najlepsze z masełkiem

Na Boze Narodzenie

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 4 dag

tłuszcz, 5 dag

kapusta kiszona, 1 kg

Sposób przygotowania:

Sporządzić nadzienie: kapustę odcisnąć (jeżeli bardzo kwaśna), zalać wodą i ugotować bez przykrycia w niewielkiej ilości wody na silnym ogniu. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z wywaru przez wygotowane płótno lub poczwórnie zło­żoną gazę, zemleć lub posiekać, wymieszać z tłuszczem i cebulą, przysmażyć, dodać soli i pieprzu. (Wywar zużyć na zupę wraz z odciśniętym sokiem).N astawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Wytopić słoninę, lekko zrumienić skwarki. Sporządzić ciasto, wałkować je. dość grubo (2 mm), wykrawać krążki śred­niej wielkości lub pokrajać na kwadratowe płatki. Pierogi nadziać i starannie zlepić cienkim rąbkiem; układać na tacy lub sicie. Pierogi ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osaczyć, wyłożyć na okrągły półmisek ogrzany, polać tłuszczem i zaraz podawać.