Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Chłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinkąNa końcu do zupy można dodać śmietanę |
śmietana, 1 szkl.
cukier, 1 łyżk.
koper, 4 szt.
szczypiorek, 2 łyżk.
jajka, 2 szt.
ogórek , 2 szt.
ocet, 0.5 l
mleko, 2.5 l
botwina, 25 dag
Botwinę opłukać starannie pod wodą bieżącą, oczyścić i pokrajać drobno, zalać 1/2 litrem wrzącej wody, lekko zakwasić, ugotować, i ostudzić. Ogórki świeże umyć, obrać i poszatkować, kiszone poszatkować bez pobieraniaSzczypiorek, koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, obrać, grubo posiekać. Młode, kwaśne mleko dobrze rozmącić mątewką, dodać do mleka zimną, ugotowaną botwinkę razem z wywarem, jaja, ogórki i zieleninę pokrajaną, soli (i cukru) do smaku. Na końcu do zupy można dodać śmietanę. Podawać z chlebem lub ziemniakami.