Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Zupa z dyni z zacierkąDla zapachu dodać rozgniecione nasiona śliwek |
woda, 2 łyżk.
jajka, 2 szt.
mąka , 20 dag
śliwka, 1 łyżecz.
cukier, 5 dag
dynia, 50 dag
mleko, 2 l
Dynię obrać, oczyścić z nasion i strzępków, drobno poszatkować, dodać litra wody, ugotować i rozetrzeć na miazgę. Sporządzić zacierkę . Zagotować mleko, do mleka włożyć zacierkę razem z mąką i mieszając ugotować ostrożnie, aby zupa nie przypaliła się. Gdy zacierką miękka, do zupy dodać rozgotowaną dynię, trochę soli i cukru do smaku, dla zapachu dodać rozgniecione nasiona śliwek, pestki ze śliwek potłuc, wybrać nasiona i rozgnieść je na deseczce .