Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Zupa ziemniaczana z jarmużem szpinakiem

Zamiast jarmużu dodajemy szpinak

Składniki:

jarmuż, 35 dag

kości, 25 dag

śmietana, 1 szkl.

włoszczyzna, 25 dag

mąka , 2 dag

ząbek czosnku, 2 szt.

ziemniak, 35 dag

mleko, 0.25 dag

Sposób przygotowania:

Jarmuż lub szpinak umyć, opłukać, wyciąć grube nerwy i ogonkiwe. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać jarmuż,ugotować. Warzywa odcedzić, na wywarze ugotować obrane ł na części pokrajane ziemniaki(szpinak opłukać, posiekać, włożyć tylko na chwilę do wywaru, gdy ziem­niaki są już miękkie). Połowę włoszczyzny, jarmuż i ziemniaki przetrzeć, przelewając wywarem,zupę podprawić śmietaną i' mąką, dodać soli i zmiażdżonego czosnku dosmaku. Przed podaniem wlać gorące mleko. Podawać z grzankami z bułki w kromkach.