Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Zupa ziemniaczana z jarmużem szpinakiemZamiast jarmużu dodajemy szpinak |
jarmuż, 35 dag
kości, 25 dag
śmietana, 1 szkl.
włoszczyzna, 25 dag
mąka , 2 dag
ząbek czosnku, 2 szt.
ziemniak, 35 dag
mleko, 0.25 dag
Jarmuż lub szpinak umyć, opłukać, wyciąć grube nerwy i ogonkiwe. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać jarmuż,ugotować. Warzywa odcedzić, na wywarze ugotować obrane ł na części pokrajane ziemniaki(szpinak opłukać, posiekać, włożyć tylko na chwilę do wywaru, gdy ziemniaki są już miękkie). Połowę włoszczyzny, jarmuż i ziemniaki przetrzeć, przelewając wywarem,zupę podprawić śmietaną i' mąką, dodać soli i zmiażdżonego czosnku dosmaku. Przed podaniem wlać gorące mleko. Podawać z grzankami z bułki w kromkach.