Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Zupa ziemniaczana z grzybami po poznańskuJedna z lepszych |
włoszczyzna, 20 dag
posiekane grzyby, 1 dag
ziemniak, 35 dag
liść bobkowy, 2 szt.
ziele angielskie, 2 szt.
tłuszcz, 4 dag
cebula, 3 dag
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
Włoszczyzną i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar z przyprawami. Obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę. Gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrajane ziemniaki. Połowę włoszczyzny i grzyby pokrajać. Sporządzić zasmażkę na cebuli z mąką silniej zrumienioną, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować, dodać pokrajane warzywa i grzyby, sól (i ocet) do smaku.