Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Zupa ziemniaczana z grzybami po poznańsku

Jedna z lepszych

Składniki:

włoszczyzna, 20 dag

posiekane grzyby, 1 dag

ziemniak, 35 dag

liść bobkowy, 2 szt.

ziele angielskie, 2 szt.

tłuszcz, 4 dag

cebula, 3 dag

mąka , 3 dag

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Włoszczyzną i grzyby umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar z przypra­wami. Obrać ziemniaki, pokrajać w kostkę. Gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim pokrajane ziemniaki. Połowę włoszczyzny i grzyby pokrajać. Sporządzić zasmażkę na cebuli z mąką silniej zrumienioną, wlać do wrzą­cej zupy, mieszając zagotować, dodać pokrajane warzywa i grzyby, sól (i ocet) do smaku.