Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Zupa ziemniaczana zasmażana

Cebula powinna być dobrze zasmażona

Składniki:

koper, 1 łyżk.

pietruszka, 1 łyżk.

mąka , 4 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 4 dag

ziemniak, 40 dag

posiekane grzyby, 1 dag

włoszczyzna, 20 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i grzyby umyć, oczyścić opłukać, ugotować wywar, odcedzić, połowę włoszczyzny i grzybów pokrajać.Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, ugotować w wywarze. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę na cebuli, wlać do wrzącej zupy,mieszając zagotować. Do zupy dodać pokrajane warzywa i grzyby, siekaną zieloną pietruszkę i koperek.