![]() |
Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Zupa ziemniaczana z baraninąPrzed podaniem dodać roztarty czosnek lub drobno krajane listki czosnku |
baranina , 50 dag
warzywa, 20 dag
ziemniak, 60 dag
pomidor, 50 dag
smalec, 6 dag
mąka , 4 dag
ząbek czosnku, 2 szt.
pieprz, 1 szczypta
Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować i wywar odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do odcędzonego wywaru, ugotować. Pomidory opłukać, pokrajać na cząstki. Sporządzić zasmażkę lekko zrumienioną wlać do wrzącego wywaru, dodać pomidory, pokrajane mięso, sól,pieprz, zagotować.