Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kluski kładzione ze słoninąPodawać gorące zaraz po ugotowaniu. |
słonina, 4 dag
sól, 1 szczypta
woda, 0.5 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka , 50 dag
Mąkę z jajem i wodą rozmieszać w miseczce na ciasto średniej gęstości (tak aby dało się nabierać łyżeczką), posolić je, wyrobić łyżką drewnianą. Zagotować wodę z solą i na wrzącą kłaść małe, kształtne kluski, odrywając je metalową łyżką od ciasta i zsuwając wprost z miseczki do wody. Gdy wszystkie kluski są już położone, zamieszać, przykryć i powoli ugotować pod przykryciem.Zrobić próbę ugotowania, odcedzić, spłukać gorącą wodą i wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem.