Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Zupa cebulowa

Z grzankami jest rewelacyjna.

Składniki:

natka pietruszki, 5 g

bazylia, 2 g

olej sojowy, 1.5 łyżk.

marchew, 3 szt.

sól spożywcza, 2 g

woda, 4 szkl.

cebula, 0.5 kg

Sposób przygotowania:

Pokroić w krążki cebul, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, ugotować i zmiksować. Ugotowane 3 marchwie w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i dodać sól. Wywar z marchwi dolać do zupy cebulowej. Dodać 1 i 1/2 łyżki oleju sojowego. Przyprawić bazylią. Posypać koperkiem lub zieloną pietruszką. Podawać z grzankami z podsuszonego chleba razowego pokrojonego w kostkę.