Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Kluski francuskie z mąki bez żółtek

Podawać zalewając gorącym mlekiem lub zupą, albo jako drugie danie z sosem pomidorowym i sezonową surówką.

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mąka , 2 dag

białka, 2 szt.

masło, 2 dag

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło, dodać sól i drobno pokrajaną pietruszkę. Ubić pianę. Pianę wkładać po trochu do roztartego masła na przemian z mąką, wymieszać. W rondelku zagotować wodę z solą. Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, nabrać trochę ciasta i ukształtować o brzeg naczynia owalną kluseczkę, włożyć do wrzącej, osolonej wody, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg rondelka. Rondelek nakryć, kluski zagotować, wyjąć łyżką cedzakową lub ostrożnie odcedzić.