Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kluski francuskie z mąki bez żółtekPodawać zalewając gorącym mlekiem lub zupą, albo jako drugie danie z sosem pomidorowym i sezonową surówką. |
natka pietruszki, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mąka , 2 dag
białka, 2 szt.
masło, 2 dag
Utrzeć masło, dodać sól i drobno pokrajaną pietruszkę. Ubić pianę. Pianę wkładać po trochu do roztartego masła na przemian z mąką, wymieszać. W rondelku zagotować wodę z solą. Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, nabrać trochę ciasta i ukształtować o brzeg naczynia owalną kluseczkę, włożyć do wrzącej, osolonej wody, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg rondelka. Rondelek nakryć, kluski zagotować, wyjąć łyżką cedzakową lub ostrożnie odcedzić.