Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z jabłkami

Na końcu nie żałować cukru

Składniki:

cukier puder, 5 dag

masło, 8 dag

jajka, 3 szt.

mąka , 30 dag

jabłko, 75 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić makaron, cienko go pokrajać, rozsypać go na brytfannie i lekko zrumienić w piekarniku, wyjąć, ostudzić. Konfiturę osaczyć. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na szatkownicy, wymieszać z cukrem (do smaku) i cynamonem. Rondel wysmarować, na dno położyć warstwę suchego makaronu, skropić, położyć warstwę surowych jabłek i trochę konfitur: warstwy makaronu i jabłek kłaść na przemian, na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, skropić suto masłem. Rondel z makaronem wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Pokrajać na porcje, wyłożyć na okrągły półmisek, posypać cukrem.