Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron zapiekany z szynką lub mięsemPodawać z sosem pomidorowym i ostrą sałatką lub surówką. |
makaron , 25 dag
sól, 1 szczypta
szynka gotowana, 20 dag
cebula, 5 dag
tłuszcz, 7 dag
pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 2 dag
ser żółty, 150 g
Sporządzić masę mięsną; lekko zrumienić cebulę na tłuszczu. Zemleć w maszynce szynkę lub mięso. Rondelek wysmarować i wysypać bułką. Ugotować makaron i osaczyć. Makaron wymieszać z masą mięsną, dodać cebulę z tłuszczem, sól i pieprz do smaku. Do rondla wyłożyć makaron, dobrze naciskając łyżką do brzegów, powierzchnię wygładzić, skropić tłuszczem lub posypać starty serem.Makaron zapiec w silnie nagrzanym piekarniku, wyjąć, pokrajać na równe porcje.