Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z szynką lub mięsem

Podawać z sosem pomidorowym i ostrą sałatką lub surówką.

Składniki:

makaron , 25 dag

sól, 1 szczypta

szynka gotowana, 20 dag

cebula, 5 dag

tłuszcz, 7 dag

pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 2 dag

ser żółty, 150 g

Sposób przygotowania:

Sporządzić masę mięsną; lekko zrumienić cebulę na tłuszczu. Zemleć w maszynce szynkę lub mięso. Rondelek wysmarować i wysypać bułką. Ugotować makaron i osaczyć. Makaron wymieszać z masą mięsną, dodać cebulę z tłuszczem, sól i pieprz do smaku. Do rondla wyłożyć makaron, dobrze naciskając łyżką do brzegów, powierzchnię wygładzić, skropić tłuszczem lub posypać starty serem.Makaron zapiec w silnie nagrzanym piekarniku, wyjąć, pokrajać na równe porcje.