Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z warzywami

Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową.

Składniki:

makaron , 30 dag

boczek wędzony, 4 dag

marchew, 10 dag

pietruszka, 10 dag

seler, 10 dag

margaryna, 7 dag

przecier pomidorowy, 8 dag

sól, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

masło, 2 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa opłukać (dawać takie jakie nam pasują), oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar; dodać soli i papryki do smaku, wy­mieszać z pomidorami. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, osaczyć. Boczek pokrajać, wytopić, wyjąć skwarki, na tłuszczu udusić cebulę. Makaron wymieszać z warzywami, cebulą i skwarkami. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekar­niku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec).