Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron zapiekany z jajami i sosem pomidorowymSos pomidorowy lepiej jest zrobić samemu |
sos pomidorowy, 0.5 szkl.
masło, 5 dag
sól, 1 szczypta
jajka, 5 szt.
makaron , 25 dag
ser podpuszczkowy, 5 dag
Sporządzić sos pomidorowy ze śmietaną. Masło zrumienić lekko. Ser zetrzeć. Makaron fabryczny lub domowy ugotować, odcedzić, obficie przelać wodą,osaczyć. Makaron wymieszać z sosem (3/4 całej ilości) i połową sera, wyłożyć do formy (lub do naczynia ogniotrwałego), wyrównać i wygładzić powierzchnię; powierzchnię makaronu oblać resztą sosu, posypać serem i skropić masłem. Makaron zapiec w bardzo gorącym piekarniku. Przyrządzić 5 sadzonych jaj. Potrawę posypać siekaną zieleniną.