Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z jajami i sosem pomidorowym

Sos pomidorowy lepiej jest zrobić samemu

Składniki:

sos pomidorowy, 0.5 szkl.

masło, 5 dag

sól, 1 szczypta

jajka, 5 szt.

makaron , 25 dag

ser podpuszczkowy, 5 dag

Sposób przygotowania:

Sporządzić sos pomidorowy ze śmietaną. Masło zrumienić lekko. Ser zetrzeć. Makaron fabryczny lub domowy ugotować, odcedzić, obficie przelać wodą,osaczyć. Makaron wymieszać z sosem (3/4 całej ilości) i połową sera, wyłożyć do formy (lub do naczynia ogniotrwałego), wyrównać i wygładzić powierzchnię; powierzchnię makaronu oblać resztą sosu, posypać serem i skropić masłem. Makaron zapiec w bardzo gorącym piekarniku. Przyrządzić 5 sadzonych jaj. Potrawę posypać siekaną zieleniną.