Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron zapiekany ze świeżymi grzybamiPolecam |
makaron , 25 dag
cebula, 5 dag
tłuszcz, 6 dag
świeży grzyb, 50 dag
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
śmietana, 15 dag
Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować, dodać trochę tłuszczu i cebuli, zalać niedużą ilością wody i udusić do miękkości odparowując wywar. Na końcu grzyby nieco przyrumienić mieszając, uważać, aby ich nie przypalić. Resztę tłuszczu i cebulę lekko przyrumienić. Makaron połamać, ugotować wg przepisu, przelać gorącą wodą, osaczyć. Makaron wymieszać z grzybami, zrumienioną cebulą, dodać soli, pieprzu do smaku i drobno pokrajanej, zielonej pietruszki. Formę, wysmarować i wysypać bułeczką, nałożyć makaron, wyrównać, zalać śmietaną i zapiec.