Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany ze świeżymi grzybami

Polecam

Składniki:

makaron , 25 dag

cebula, 5 dag

tłuszcz, 6 dag

świeży grzyb, 50 dag

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

śmietana, 15 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować, dodać trochę tłuszczu i cebuli, zalać niedużą ilością wody i udusić do miękkości odparowując wywar. Na końcu grzyby nieco przyrumienić mieszając, uważać, aby ich nie przypalić. Resztę tłuszczu i cebulę lekko przyrumienić. Makaron połamać, ugotować wg przepisu, przelać gorącą wodą, osaczyć. Makaron wymieszać z grzybami, zrumienioną cebulą, dodać soli, pieprzu do smaku i drobno pokrajanej, zielonej pietruszki. Formę, wysmarować i wysypać bułeczką, nałożyć makaron, wyrównać, zalać śmietaną i zapiec.