Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Łazanki zapiekane z seremPodawać z sałatą zieloną i pomidorową, itp. |
masło, 5 dag
sól, 1 szczypta
woda, 0.5 szkl.
mąka , 50 dag
cukier waniliowy, 10 dag
jajka, 2 szt.
ser biały, 30 dag
Ser zetrzeć, wymieszać z jajem, cukrem i wanilią do smaku. Jeśli masa jest za gęsta, dodać trochę śmietany. Masło stopić. Zarobić ciasto z jajem i wodą, i dalej sporządzić tak jak łazanki z kapustą. Ugotowane łazanki wyłożyć do wysmarowanego rondelka przekładając masą z sera, wyrównać i zapiec. Do łazanek tych można podać słodzoną śmietanę. Łazanki z serem można też sporządzić bez cukru i wanilii, jako danie słone, posypane koperkiem i zieloną pietruszką.