Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Łazanki zapiekane z serem

Podawać z sałatą zieloną i pomidorową, itp.

Składniki:

masło, 5 dag

sól, 1 szczypta

woda, 0.5 szkl.

mąka , 50 dag

cukier waniliowy, 10 dag

jajka, 2 szt.

ser biały, 30 dag

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć, wymieszać z jajem, cukrem i wanilią do smaku. Jeśli masa jest za gęsta, dodać trochę śmietany. Masło stopić. Zarobić ciasto z jajem i wodą, i dalej sporządzić tak jak łazanki z kapustą. Ugotowane łazanki wyłożyć do wysmarowanego rondelka przekładając masą z sera, wyrównać i zapiec. Do łazanek tych można podać słodzoną śmietanę. Łazanki z serem można też sporządzić bez cukru i wanilii, jako danie słone, posypane koperkiem i zieloną pietruszką.