Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Łazanki zapiekane z plackami

Podawać z surówką z kapusty, z zieloną lub pomidorową sałatą, z ogórkiem, ćwikłą.

Składniki:

woda, 0.5 szkl.

jajka, 1 szt.

mąka , 50 dag

pieprz, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

sól, 1 dag

cebula, 4 dag

tłuszcz, 10 dag

płucka z sercem, 75 dag

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokrajać i udusić z tłuszczem. Podroby opłukać, pokrajać, włożyć do tłuszczu z cebulą, dodać trochę wody, soli i kawałek liścia bobkowego i pod przykryciem udusić do miękkości od­parowując wywar. Miękkie podroby zemleć albo drobno posiekać, dodać pieprzu do smaku. Zarobić ciasto i dalej sporządzić tak jak łazanki z kapustą. Łazanki z płuckami zapiec w rondlu skrapiając je tłuszczem.