Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Łazanki zapiekane z plackamiPodawać z surówką z kapusty, z zieloną lub pomidorową sałatą, z ogórkiem, ćwikłą. |
woda, 0.5 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka , 50 dag
pieprz, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
sól, 1 dag
cebula, 4 dag
tłuszcz, 10 dag
płucka z sercem, 75 dag
Cebulę drobno pokrajać i udusić z tłuszczem. Podroby opłukać, pokrajać, włożyć do tłuszczu z cebulą, dodać trochę wody, soli i kawałek liścia bobkowego i pod przykryciem udusić do miękkości odparowując wywar. Miękkie podroby zemleć albo drobno posiekać, dodać pieprzu do smaku. Zarobić ciasto i dalej sporządzić tak jak łazanki z kapustą. Łazanki z płuckami zapiec w rondlu skrapiając je tłuszczem.