Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Łazanki z kapustą kiszonąLub słodką |
słonina, 4 dag
cukier, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
woda, 0.5 szkl.
jajka, 1 szt.
mąka , 50 dag
cebula, 5 dag
kapusta kiszona, 50 dag
Przyrządzić kapustę: kapustę, opłukać, obrać z wierzchnich liści, pokrajać na części, ugotować w wodzie z solą w odkrytym naczyniu, odcedzić. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Ugotowaną kapustę odcisnąć dobrze z wody skręcając w ścierce, zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, podsmażyć, aby ją trochę jeszcze odparować. Zarobić ciasto na łazanki z jajem i wodą, wywałkować, zostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę z solą. Ciasto pokrajać na łazanki, ugotować wkładając do wrzącej osolonej wody, przelać gorącą wodą, osaczyć. Łazanki wymieszać z gorącą kapustą, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek, polać słoniną lub masłem, zaraz wydać, albo też wyłożyć do rondla wysmarowanego tłuszczem, ugnieść, wyrównać, skropić tłuszczem i zapiec w piekarniku. Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.