Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pasztet z selera

Dla wielbicieli selera.

Składniki:

seler, 2 szt.

cebula, 2 szt.

jajka, 2 szt.

granulat sojowy, 1 szkl.

bułka tarta , 1 szkl.

olej, 0.5 szkl.

sól spożywcza, 2 g

pieprz, 2 g

gałka muszkatołowa, 2 g

kurkuma, 2 g

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i dusić na oleju, dodać starte na tarce selery, dalej dusić, wsypać szklanki granulatu sojowego i bułki tartej, przykryć aż granulat zmięknie przy wyłączonym ogniu, dodać przyprawy jak do pasztetu (sól , pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma ), ubić białka i wymieszać , upiec w piekarniku. Jest to bardzo smaczny pasztet.