Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pasztet wielowarzywny

Polecam spróbować na ciepło.

Składniki:

marchew, 15 dag

pietruszka, 15 dag

por, 15 dag

seler, 15 dag

cebula, 1 szt.

przecier pomidorowy, 2 łyżk.

mąka ziemniaczana, 1 łyżk.

woda, 2 łyżk.

olej, 4 łyżk.

pieprz, 2 g

sól spożywcza, 2 g

papryka ostra, 2 g

majeranek, 2 g

bazylia, 2 g

tymianek, 2 g

liście laurowe, 2 g

Sposób przygotowania:

Warzywa zetrzeć na tarce, pokroić cebulę i por ,dodać przyprawy i udusić najlepiej we własnym soku (jeśli macie odpowiednie naczynia do gotowania bez wody),jeśli nie trzeba dodać 3/4 szklanki wrzątku. Następnie dodać przecier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody .Przyprawić do smaku i upiec. Można podawać tez na ciepło,lub bez pieczenia jako pastę do pieczywa.