Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pasztet wielowarzywnyPolecam spróbować na ciepło. |
marchew, 15 dag
pietruszka, 15 dag
por, 15 dag
seler, 15 dag
cebula, 1 szt.
przecier pomidorowy, 2 łyżk.
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
woda, 2 łyżk.
olej, 4 łyżk.
pieprz, 2 g
sól spożywcza, 2 g
papryka ostra, 2 g
majeranek, 2 g
bazylia, 2 g
tymianek, 2 g
liście laurowe, 2 g
Warzywa zetrzeć na tarce, pokroić cebulę i por ,dodać przyprawy i udusić najlepiej we własnym soku (jeśli macie odpowiednie naczynia do gotowania bez wody),jeśli nie trzeba dodać 3/4 szklanki wrzątku. Następnie dodać przecier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody .Przyprawić do smaku i upiec. Można podawać tez na ciepło,lub bez pieczenia jako pastę do pieczywa.