Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa ziemniaczana na mięsie ze śmiełaną...

zupa letnia

Składniki:

mięso, 50 dag

mąka , 4 dag

sól, 1 szczypta

koper, 2 łyżk.

szczypiorek, 2 łyżk.

warzywa, 20 dag

ziemniak, 60 dag

śmietana, 1.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować, odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru,ugotować. Zupę podprawić śmietaną i mąką, dodać mięso i soli do smaku, zagotować. Na każdy talerz włożyć łyżkę siekanej zieleniny. Podać z chlebem.