Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa ziemniaczana na mięsie ze śmiełaną...zupa letnia |
mięso, 50 dag
mąka , 4 dag
sól, 1 szczypta
koper, 2 łyżk.
szczypiorek, 2 łyżk.
warzywa, 20 dag
ziemniak, 60 dag
śmietana, 1.5 szkl.
Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą i powoli gotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ugotować, odcedzić, mięso obrać z kości, pokrajać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na małe kawałki, włożyć do wywaru,ugotować. Zupę podprawić śmietaną i mąką, dodać mięso i soli do smaku, zagotować. Na każdy talerz włożyć łyżkę siekanej zieleniny. Podać z chlebem.