Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa z porów na mięsie

Pory kroimy na małe kawałki

Składniki:

mięso z warchlaka, 25 dag

ziemniak, 15 dag

mąka , 4 dag

śmietana, 1 szkl.

kiełbasa, 25 dag

warzywa, 15 dag

por, 25 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Zagotować 2,5 litra wody, włożyć opłukane surowe mięso i powoli ugo­tować, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć i włożyć do zupy, gdy mięso jest już prawie ugotowane. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości, pokrajać i włożyć do wazy. Pory oczyścić, opłukać, pokrajać na małe kawałki, dodać przy końcu do zupy, ugotować nie nakrywając garnka.Zupę podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać z ziemniakami posypanymi zieleniną. Wywar z ziemniakami wlać do zupy.