Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Podajemy z makaronem, lanym ciastem

Składniki:

kości, 25 dag

włoszczyzna, 25 dag

pomidor, 50 dag

masło, 2 dag

cebula, 5 dag

śmietana, 1 szkl.

mąka , 3 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

koper, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, wywar przecedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z wodą, cebulą i masłem na silnym ogniu pod przykryciem, gdy ugotują się, przetrzeć. Mąkę rozmieszać w śmietanie i podprawić zupę, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól, cukier do smaku. Podawać z ryżem na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Do zupy tej można pomidorów nie gotować, lecz po podprawieniu dodać surowe przetarte i zupę ogrzać.