Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa pomidorowa ze śmietanąPodajemy z makaronem, lanym ciastem |
kości, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
pomidor, 50 dag
masło, 2 dag
cebula, 5 dag
śmietana, 1 szkl.
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
koper, 2 łyżk.
Włoszczyznę kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, wywar przecedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z wodą, cebulą i masłem na silnym ogniu pod przykryciem, gdy ugotują się, przetrzeć. Mąkę rozmieszać w śmietanie i podprawić zupę, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól, cukier do smaku. Podawać z ryżem na sypko, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. Do zupy tej można pomidorów nie gotować, lecz po podprawieniu dodać surowe przetarte i zupę ogrzać.