Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa pomidorowa zasmażana lub z podprawą zacierana

Najlepiej dodać świeże pomidory

Składniki:

tłuszcz, 5 dag

mąka , 6 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

kości, 25 dag

włoszczyzna, 25 dag

pomidor, 50 dag

masło, 2 dag

koperek, 2 dag

cebula, 5 dag

filtrowana woda, 0 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, odcedzić.Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z masłem i cebulą na silnym ogniu ,pod przykryciem, przetrzeć.Sporządzić jasno zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól i cukier do smaku.Podawać z grzankami lub ryżem, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami.W letnim sezonie można do tej zupy dodać po podprawieniu dojrzałe, su­rowe a nie gotowane przetarte pomidory i tylko ją mocno ogrzać.