Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa pomidorowa zasmażana lub z podprawą zacieranaNajlepiej dodać świeże pomidory |
tłuszcz, 5 dag
mąka , 6 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
kości, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
pomidor, 50 dag
masło, 2 dag
koperek, 2 dag
cebula, 5 dag
filtrowana woda, 0 dag
Włoszczyznę i kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować, odcedzić.Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować z masłem i cebulą na silnym ogniu ,pod przykryciem, przetrzeć.Sporządzić jasno zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować, dodać przetarte pomidory, sól i cukier do smaku.Podawać z grzankami lub ryżem, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami.W letnim sezonie można do tej zupy dodać po podprawieniu dojrzałe, surowe a nie gotowane przetarte pomidory i tylko ją mocno ogrzać.