Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa ogórkowa ze śmietaną

Ogorki można ugotować z dodatkiem masła

Składniki:

kości, 25 dag

włoszczyzna, 25 dag

ogórek kiszony, 25 dag

śmietana, 1 szkl.

mąka , 4 dag

papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar, odcedzić. Ogórki cieniutko poszatkować.Zupę podprawić mąką i śmietaną, zagotować, wymieszać z surowymi ogór­kami, dodać do smaku kiszonego soku ogórkowego i soli, lekko ogrzać. Ogórki do tej zupy można też, po obraniu, ugotować do miękkości z do­datkiem masła i połączyć z zupą, lecz wtedy ich smak jest nieco zmie­niony. Podawać z ziemniakami lub kostką z manny.