Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa kaszubska

Nie tylko na kaszubach

Składniki:

pomidor, 30 dag

mąka , 3 dag

śmietana, 1 szkl.

kminek, 1 szczypta

cebula, 5 dag

kapusta cukrowa, 30 dag

włoszczyzna, 25 dag

kości, 25 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości umyć, ugotować wywar, odcedzić. Poszatkowaną kapustę ugotować z cebulą i kminkiem w małej ilości wody, bez przykrycia. Ugotowaną kapustą dodać do wywaru. Mąkę rozmieszać w śmietanie, zupę podprawić śmietaną, mieszając zago­tować, dodać sól. Pomidory opłukać i surowe przetrzeć do wazy, wymieszać z zupą (zamiast surowych pomidorów można w zimie dodać powidełka pomidorowe). Podawać z ziemniakami.