Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Zupa ze słodkiej kapusty na mięsie z pomidoramiPamiętac o uzupełnianiu parującej wody |
włoszczyzna, 15 dag
kapusta cukrowa, 50 dag
cebula, 1 szt.
pomidor, 60 dag
przecier pomidorowy, 3 łyżk.
śmietana, 1 szkl.
mąka , 4 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
kości, 26 dag
Zagotować 2,5 litra wody, włożyć opłukane mięso i powali ugotować. Kapustę opłukać, zszatkować, cebulę obrać, drobno pokrajać. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać na kawałki. Do zupy włożyć kapustę i cebulę, i powoli ugotować bez przykrycia, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Pomidory opłukać, podzielić na cząstki, włożyć do ugotowanej kapusty, szybko zagotować. Zupę podprawić: dodać do śmietany mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek, wlać do zupy, zagotować, dodać soli i pokrajane mięso. Podawać z ziemniakami tłuczonymi.