Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Zupa ze słodkiej kapusty na mięsie z pomidorami

Pamiętac o uzupełnianiu parującej wody

Składniki:

włoszczyzna, 15 dag

kapusta cukrowa, 50 dag

cebula, 1 szt.

pomidor, 60 dag

przecier pomidorowy, 3 łyżk.

śmietana, 1 szkl.

mąka , 4 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

kości, 26 dag

Sposób przygotowania:

Zagotować 2,5 litra wody, włożyć opłukane mięso i powali ugotować. Kapustę opłukać, zszatkować, cebulę obrać, drobno pokrajać. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać na kawałki. Do zupy włożyć kapustę i cebulę, i powoli ugotować bez przykrycia, jeżeli po­trzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Pomidory opłukać, podzielić na cząstki, włożyć do ugotowanej kapusty, szybko zagotować. Zupę podprawić: dodać do śmietany mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek, wlać do zupy, zagotować, dodać soli i pokrajane mięso. Podawać z ziemniakami tłuczonymi.