Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos pomidorowo-mięsnyPodawać do ziemniaków, klusek lub sypkiej kaszy. |
przecier pomidorowy, 5 dag
kolendra, 1 szczypta
liść bobkowy, 1 szt.
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 5 dag
mąka , 5 dag
cebula, 15 dag
mięso, 25 dag
Mięso opłukać, pokrajać w drobną kostką. Cebulę drobno pokroić. Część tłuszczu stopić, do tłuszczu dodać mięso i cebulę, podsmażyć na rumiano, wlać 3/4 litra wody i powoli udusić z dodatkiem przypraw i soli. Gdy mięso miękkie, dodać pomidory. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do sosu, zagotować. Sos przyprawić dodając łyżeczkę cukru.