Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Sos pomidorowo-mięsny

Podawać do ziemniaków, klusek lub sypkiej kaszy.

Składniki:

przecier pomidorowy, 5 dag

kolendra, 1 szczypta

liść bobkowy, 1 szt.

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 5 dag

mąka , 5 dag

cebula, 15 dag

mięso, 25 dag

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, pokrajać w drobną kostką. Cebulę drobno pokroić. Część tłuszczu stopić, do tłuszczu dodać mięso i cebulę, podsmażyć na rumiano, wlać 3/4 litra wody i powoli udusić z dodatkiem przypraw i soli. Gdy mięso miękkie, dodać pomidory. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać do sosu, zagotować. Sos przyprawić dodając łyżeczkę cukru.