![]() |
Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos pomidorowy z kiełbasąPodawać do klusek ziemniaczanych, ziemniaków, kaszy, makaronu. |
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
kiełbasa, 20 dag
przecier pomidorowy, 4 dag
mąka , 5 dag
cebula, 3 dag
tłuszcz, 5 dag
Tłuszcz stopić, lekko zrumienić z drobno pokrajaną cebulą. Do tłuszczu dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać, sos rozprowadzić rosołem (lub wodą), mieszając zagotować. Do sosu dodać przecier, rozmieszać; dodać sól, cukier, pieprz do smaku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na grubą kostkę, włożyć do wykończonego sosu, chwilę podgotować, aby sos przeszedł zapachem kiełbasy.