Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Sos pomidorowy z kiełbasą

Podawać do klusek ziemniaczanych, ziemniaków, kaszy, makaronu.

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kiełbasa, 20 dag

przecier pomidorowy, 4 dag

mąka , 5 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 5 dag

Sposób przygotowania:

Tłuszcz stopić, lekko zrumienić z drobno pokrajaną cebulą. Do tłuszczu dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać, sos rozprowadzić rosołem (lub wodą), mieszając zagotować. Do sosu dodać przecier, rozmieszać; dodać sól, cukier, pieprz do smaku. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na grubą kostkę, włożyć do wykończonego sosu, chwilę podgotować, aby sos przeszedł zapachem kiełbasy.