Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430) Sos z grzybów suszonychPodawać do sztuki mięsa |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 20 dag
mąka , 4 dag
masło, 6 dag
cebula, 2 dag
suszony grzyb, 5 dag
Grzyby umyć, opłukać, ugotować pod przykryciem, odcedzić, posiekać. Stopić masło, dodać pokrajaną cebulę, lekko zrumienić z masłem, dodać mąkę lekko zrumienioną w piekarniku. Zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, mieszając zagotować. Do sosu dodać sól i pieprz do smaku, chwilę podgotować, przetrzeć; przed wydaniem wymieszać z grzybami. Podawać do sztuki mięsa, zrazów nelsońskich, ryby saute, do potraw jarskich, zwłaszcza z kasz i ziemniaków.