Tekst i zdjęcie: Rakus - Szef Kuchni (1430)

Sos z grzybów suszonych

Podawać do sztuki mięsa

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 20 dag

mąka , 4 dag

masło, 6 dag

cebula, 2 dag

suszony grzyb, 5 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, opłukać, ugotować pod przykryciem, odcedzić, posiekać. Stopić masło, dodać pokrajaną cebulę, lekko zrumienić z masłem, dodać mąkę lekko zrumienioną w piekarniku. Zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, mieszając zagotować. Do sosu dodać sól i pieprz do smaku, chwilę podgotować, przetrzeć; przed wydaniem wymieszać z grzybami. Podawać do sztuki mięsa, zrazów nelsońskich, ryby saute, do potraw jar­skich, zwłaszcza z kasz i ziemniaków.