Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Kapuśniak po mazursku

Wywar może być zrobiony na wędzonych żeberkach

Składniki:

kości, 25 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 5 dag

kapusta kiszona, 50 dag

kminek, 1 szczypta

ziemniak, 30 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kości opłukać, zalać wodą, ugotować wywar. Odcisnąć sok z kapusty, przechować w przykrytym garnuszku. Kapustę pokrajać, dodać kminek, trochę wody i tłuszczu, ugotować bez przykrycia do miękkości na silnym ogniu. Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, rozetrzeć w wywarze i dodać do zupy, połączyć z kapustą, surowym sokiem, zrumienioną cebulą, mięsem obranym z kości, dodać sól, pieprz do smaku. Podawać z chlebem lub grochem.