Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa kalafiorowa lub brokułowa ze śmietanąPodawać z ziemniakami lub grzankami. |
idealne dla dzieci
sól, 1 szczypta
śmietana, 1 szkl.
mąka , 3 dag
masło, 4 dag
kalafior, 1 szt.
włoszczyzna, 25 dag
kości, 25 dag
Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Kalafior opłukać, obrać z liści, podzielić na cząstki, głąb oczyszczony ze zdrewniałych części pokrajać w paski. Gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim kalafior. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącego wywaru, mieszając gotować, dodać śmietanę i sól do smaku. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem lub grzankami.