Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa kalafiorowa lub brokułowa ze śmietaną

Podawać z ziemniakami lub grzankami.

idealne dla dzieci

Składniki:

sól, 1 szczypta

śmietana, 1 szkl.

mąka , 3 dag

masło, 4 dag

kalafior, 1 szt.

włoszczyzna, 25 dag

kości, 25 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Kalafior opłukać, obrać z liści, podzielić na cząstki, głąb oczyszczony ze zdrewniałych części pokrajać w paski. Gdy warzywa ugotują się, odcedzić wywar, ugotować w nim kalafior. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącego wywaru, mie­szając gotować, dodać śmietanę i sól do smaku. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem lub grzankami.