Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa jarzynowa dietetyczna

Po zagotowaniu z zupy dodać zieleninę

Składniki:

włoszczyzna, 15 dag

kalafior, 30 dag

marchew, 10 dag

fasola szparagowa, 20 dag

ziemniak, 30 dag

masło, 4 dag

mąka , 2 dag

sól, 1 szczypta

koper, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę i kości opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić, warzywa pokrajać, włożyć do wazy. Kalafior opłukać, podzielić na części. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, pokrajać na małe, skośne kawałki. Na odcedzonym wywarze ugotować kalafior, ziemniaki, groszek lub fasol­kę szparagową. Z surowego masła i mąki sporządzić podprawę zacieraną. Po zagotowaniu z zupą dodać zieleninę, do podprawy zastosować tylko surowe masło (bez mąki).