Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa z kurek ze śmietanąGrzyby oczyścić, opłukać z piasku |
pietruszka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
śmietana, 20 dag
cebula, 5 dag
włoszczyzna, 25 dag
kurka, 40 dag
Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć, ugotować wywar, włoszczyznę odcedzić, odcisnąć. Grzyby oczyścić (jeżeli potrzeba, opłukać z piasku), pokrajać na kawałki, włożyć do wywaru i powoli ogrzewając zagotować kilka tylko razy. Zupę podprawić śmietaną z mąką, dodać soli i odrobinę zmielonego pieprzu. Przed podaniem włożyć drobno pokrajaną pietruszkę. Zupę wydać zaraz po podprawieniu, bo kurki twardnieją, gdy dłużej trzymać je w gorącej zupie. Podawać z okraszonymi, młodymi ziemniakami z koperkiem, lub z makaronem