Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa z kurek ze śmietaną

Grzyby oczyścić, opłukać z piasku

Składniki:

pietruszka, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

śmietana, 20 dag

cebula, 5 dag

włoszczyzna, 25 dag

kurka, 40 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć, ugotować wywar, włoszczyznę od­cedzić, odcisnąć. Grzyby oczyścić (jeżeli potrzeba, opłukać z piasku), pokrajać na kawałki, włożyć do wywaru i powoli ogrzewając zagotować kilka tylko razy. Zupę podprawić śmietaną z mąką, dodać soli i odrobinę zmielonego pieprzu. Przed podaniem włożyć drobno pokrajaną pietruszkę. Zupę wydać zaraz po podprawieniu, bo kurki twardnieją, gdy dłużej trzymać je w gorącej zupie. Podawać z okraszonymi, młodymi ziemniakami z koperkiem, lub z maka­ronem